ARCHITECT AAN HET WOORD

“Drie bouwsferen, één uniek geheel”

Op het moment dat Karel Maessen de voormalige bedrijfslocatie van Nickerson Zwaan bezocht wist hij het al: de nieuwe wijk moest hier ‘historisch landen’. Hij nam het kassencomplex als centraal uitgangspunt en vertaalde dit naar drie ontwerpthema’s voor de woningen: tuinderswoning, schuur en kas. “Elk met eigen kleuren en materialen, geïnspireerd op het verleden. En samen één mooi geheel, voor woongenot tot in de verre toekomst.”

Karel pakt de stedenbouwkundige verkaveling van de toekomstige wijk erbij en wijst naar de toegangsweg. “Bij een glastuinbouwbedrijf staat aan de weg de tuinderswoning. Die geeft bezoekers een huiselijk welkom. Die woning hebben wij vertaald naar het eerste ontwerpthema voor de nieuwe woningen, met een grote rol voor traditionele materialen als baksteen en zwarte dakpannen. Uiteraard is deze stijl juist toegepast op de tweekappers die hier staan, het type Rozera. Deze zorgen nu voor een warm onthaal in Het Nieuwe Glas.”

Vriendelijk versus zakelijk
Het tweede ontwerpthema is ontleend aan de schuren zoals we die in deze omgeving kennen. Deze stijl is terug te vinden in de vrijstaande woningen (type Idris) en in de twee-onder-een-kapwoningen tegenover de Rozera’s (type Robust). “Zwart hout en zink kleurige dakbedekking vormen een stoere combinatie, terwijl strakke, aluminium details het geheel een moderne uitstraling geven”, vertelt Karel. “In de vrijstaande woningen zorgt de lichte kleur bij de entree voor een warm contrast. Net als in de achtergevel, die terugvalt in het zwarte kader. Dat maakt de woning vriendelijk. Toch blijft de zakelijkheid aanwezig. Dat moet ook, gezien de historische bestemming.”

Witte woningen
Dan bereiken we de zuidelijke kant op de verkaveling. Karel glimlacht: hier vinden we het derde en meest opvallende ontwerpthema, geïnspireerd op de kassen. Deze heeft hij toegepast op de beneden-bovenwoningen (type Selina) en de levensloopbestendige woningen (type Kassy). “De woningen zijn bijna wit van kleur. Zelfs de daken zijn lichtgrijs. Dit refereert aan de kalkverf die op de kassen wordt aangebracht om het felle zonlicht te breken. De drie woonblokken vormen samen een denkbeeldige footprint van de voormalige kassen.”

Kasvormige binnenruimte
Midden in de twee rijen levensloopbestendige woningen is een bijzonder extra element verwerkt: een gemeenschappelijke ruimte in de vorm van een kas. “Deze geven het blok een prachtige onderbreking en de bewoners een unieke binnenruimte. Als ontwerper ben ik heel benieuwd hoe zij deze gaan inrichten en gebruiken. Ik kijk sowieso heel erg uit naar uit naar het eindresultaat. Zo veel ruimte, groen en doordachte architectuur zijn dé ingrediënten voor een superfijne woonwijk. Ik hoop, dat de zelfbouwers zich ook hierdoor laten inspireren.”

Steen, hout en glas verwijzen terug naar de tuinderswoning, schuren en kassen van weleer

Karel Maessen van TBE-ZA architecten en ingenieurs uit Volendam