Van het oude naar Het Nieuwe Glas

ZeemanVastgoed start binnenkort met de nieuwbouw van zestig nieuwe woningen op de plek van het voormalige onderzoeksstation van Nickerson-Zwaan (nu Hazera Seeds) aan de Delftweg in Tuitjenhorn. Ze komen te staan op de plek van de oude gebouwen en kassen. Alkmaarder Emiel Oost, voormalig bedrijfsleider van dit onderzoeksstation, vertelt graag iets over de historie van deze locatie. Hij heeft er ook een boek over geschreven, getiteld: ‘Kroniek van een groentezaadbedrijf’.

Na zijn opleiding plantenveredeling aan de Universiteit van Wageningen begon Emiel Oost in 1986 zijn loopbaan als plantenveredelaar bij Nickerson-Zwaan.
Oost: “De eerste, toen nog houten kassen waren eind jaren 60 neergezet ten behoeve van het Tuitjenhornse groentezaadbedrijf Gebr. Broersen. In 1977 werd Gebr. Broersen overgenomen door Nickerson-Zwaan. In de jaren daarna werden er op de locatie aan de Delftweg allerlei onderzoekskassen, laboratoria en bedrijfsgebouwen bijgebouwd. Het merendeel van de faciliteiten was dus vrij nieuw toen ik daar aan het werk ging als plantenveredelaar en bedrijfsleider van het station.”

Het was een tijd waarin de groentezadenmarkt enorm snel groeide, vooral ook in dit deel van Noord-Holland, dat inmiddels internationaal bekend staat onder de naam Seed Valley. Ook bij Nickerson-Zwaan namen in die periode de veredelingsprogramma’s in vollegrondsgroenten een grote vlucht.

De (toenmalige) gemeente Harenkarspel groeide eveneens. Zo werd begin jaren 90 een nieuw gemeentehuis vlak naast het onderzoeksstation gebouwd. Dit luidde een definitieve verandering in.

“In 2005 kwam de directie van Nickerson-Zwaan tot het inzicht dat er geen verdere toekomst was op deze locatie en besloot men het perceel met opstallen te verkopen aan ZeemanVastgoed. Een belangrijke bepaling in de overeenkomst was dat Nickerson-Zwaan het station nog tot 2010 zou mogen gebruiken. We hadden dus vijf jaar de tijd om een nieuwe locatie te vinden”, aldus de auteur van het boek.

Alle tijd, zou je zeggen, om in goed overleg met de gemeente tot een bevredigende oplossing te komen. Emiel Oost herinnert zich echter dat het niet zonder slag of stoot ging.

“Ja, dat was veel te optimistisch gedacht. Pas na heel wat – politiek – gesteggel kon in 2012 een prachtige, nieuwe locatie aan de zuidkant van Warmenhuizen verworven worden door Hazera Seeds (ontstaan uit een fusie tussen Nickerson-Zwaan en Hazera Genetics).”

Maar toen moest het nieuwe station nog gebouwd gaan worden. “Uiteindelijk konden we pas eind 2017 naar de nieuwe locatie verhuizen. Gelukkig was er tijdig met Zeeman Vastgoed overeenstemming bereikt dat we de oude locatie tot onze verhuizing zouden kunnen blijven gebruiken.”

Oost is blij dat de start van de huizenbouw op Het Nieuwe Glas nu snel naderbij komt: “Het plan ziet er mooi uit en ik wens de toekomstige bewoners veel woonplezier daar. En mocht u toevallig in uw tuin een oude potscherf vinden (en dus hopelijk geen scherf van oud glas), dan is er een grote kans dat deze stamt uit de tijd van de vroege Middeleeuwen, toen hier ook al mensen woonden!”

* Voor meer informatie over deze historie zie het boek: ‘Kroniek van een groentezaadbedrijf’: https://www.tiu.nl/kroniek-van-een-groentezaadbedrijf/